
Impact geeft vurig veel goesting in morgen!
Kom op 15 en 16 september naar Impact festival en laat je verrassen door een artistiek en cultureel aanbod vol impact. Net zoals de vorige edities vieren we samen duurzaamheid tijdens dit weekend. Het festival gaat door op drie locaties in Leuven: de Maakleerplek, de Silo en het Cas-co. Hier voorzien wij een aanbod waar je kan chillen, spelen, niksen, eten, drinken, connecties maken en bijleren. Het festival wil jong en oud inspireren en tonen hoe we het (dagelijks) leven impactvol(ler) kunnen maken. Centraal in het festival staat de interactieve tentoonstelling. Hier stellen kunstenaars, makers en denkers hun impactvolle creaties tentoon. Daarrond voorzien wij verschillende workshops en activiteiten. Ook de Impact dokter komt dit jaar terug. Je kan hier een afspraak boeken met een expert waaraan je vragen kan stellen die je altijd al hebt willen weten.
Dit jaar is het thema “Spark”, dit is een verwijzing naar de Spark Community van Happonomy die we in de kijker willen zetten. We willen aan deze community bouwen en versterken. Spark staat het begin van verandering en vooruitgang. We willen de vonk doen overslaan die bij anderen ook het vuur van verandering doet aanwakkeren. Dit vuur staat ook voor passie en liefde. Twee onderwerpen die voor het Impact festival heel belangrijk zijn. Wat heb je nodig om vuur te maken? Zuurstof, brandstof en natuurlijk hitte. Deze drie vormen de basis van de drie niveaus van de activiteiten. Deze worden aangeduid met verschillende tags en zorgen voor begeleiding om een goed programma samen te stellen op jouw maat.
- Enjoy als zuurstof om het vuur aan te wakkeren.
- Inspiration als brandstof om het vuur te voeden.
- Create als hitte voor de kracht van het vuur.
Wat staat er dan op het programma?
Vrijdag 15/9
Op vrijdag ligt de focus op professionals. Zij die in het dagelijks leven bezig zijn met het opbouwen van een regeneratieve economie of die hun organisatie willen veranderen naar een coöperatieve duurzame gemeenschap. Deze willen wij in contact brengen met elkaar en met mogelijke leads of werkvormen die hen hierin kunnen ondersteunen. Daarnaast voorzien wij ook een leer aanbod aan de hand van verschillende workshop, lezingen en gesprekken. Dit doen we volgens het volgende programma:
09u00-10u00: Verwelkoming + opening
10u00-12u00: Enjoy sessies
12u00-13u00: Gezamenlijke lunch
13u00-15u00:
16u00-17u00: receptie
17u00-17u30: Afsluiting
18u00-20u00: Impactvol Diner
Zaterdag 16/9
Op zaterdag focussen we ons meer op geïnteresseerde. De activiteiten zullen meer gericht zijn op de vonk laten overslaan en tonen hoe iedereen een steentje kan bijdragen aan de verandering. We vieren hier de verandering, en dit is natuurlijk niet compleet zonder party als afsluiter!
10u00-10u30: Verwelkoming + opening
20u00-20u30: Awardshow
20u30-…: Party
Missie Impact
Impact geeft goesting in morgen.
Wij helpen mensen om hun positieve impact te vergroten en hun negatieve impact te verkleinen. Dit doen we door mensen een veilige ruimte te bieden waarin ze op een speelse manier kunnen ontdekken, experimenteren en creëren. We verbinden hen met mensen en ideeën die een rol spelen in de transitie naar een liefdevolle samenleving waarin vertrouwen centraal staat.
We willen ook mensen die al een positieve impact maken in de kijker zetten. Het is belangrijk dat we hen zo goed mogelijk ondersteunen en mogelijkheden bieden om te groeien in wat ze doen. We doen dit door hen in contact te brengen met andere Impactmakers, potentiële klanten en een experimenteerruimte te bieden waar ze rechtstreeks feedback kunnen vragen.
Impact wil een community oprichten van Mensen binnen en rond Leuven die zich willen engageren en hun energie bundelen om concrete producten en diensten in de wereld te zetten die goesting geven in morgen. Binnen deze community staat co-creatie centraal. Want als we allemaal een beetje Impact maken kunnen we een grote invloed hebben.
Visie Impact
Impact wilt een maatschappij creëren waarin mensen goesting hebben in verandering. We moeten vooruit en hiervoor moeten er grote uitdagingen worden opgelost. Impact wil hierin een inspirerende rol spelen en als voorbeeld dienen om zelf het initiatief in handen te nemen om een positieve en regeneratieve impact te hebben op je omgeving. Het is belangrijk dat we hiervoor iedereen mee hebben en mensen zelf een community opstarten die een constante verandering tot stand brengen.
Geschiedenis
Het Impact festival werd opgericht met als doel om de samenleving te activeren. De samenleving staat voor immense uitdagingen waar wij individueel weinig invloed op lijken te hebben. Dit leidt bij veel mensen tot pessimisme en gevoelens die blokkerend werken. Hier willen wij met het Impact Festival verandering in brengen. Impact geeft goesting in morgen door een verhaal te brengen waarin positiviteit, vertrouwen, verbinding, waardering van het kleine en het zien van opportuniteiten centraal staat. Dit door mensen samen te brengen in een aangename vrije omgeving.
2018
In 2018 werd de eerste editie van het Impact festival georganiseerd. Deze editie was meteen al een groot succes en zorgde voor veel positieve reacties. Hier ontstond ook het idee van de tentoonstelling, deze wordt tot op heden nog georganiseerd. Hier zie je een aantal voorbeelden van de Impactvolle kunstwerken.
Maakbaar Leuven
Maakbaar Leuven is een bundeling van verschillende initiatieven rond maakbaarheid zoals Fablabs, repaircafé en saté. Door deze te bundelen maken zij het gemakkelijk voor mensen in Leuven om spullen te herstellen in plaats van nieuwe zaken te kopen. Op het Impact festival wou de Maakleerplek Repair Heroes in de kijker zetten. Zij maken met een 3D printer bepaalde stukken die nodig zijn om items te herstellen. Hierbij worden er veel minder materialen gebruikt dan bij de normale ontwikkeling van een onderdeel of product.
11,3 Cycles Around the world (Eline Cornelissen)
Deze visualisatie van 6000 staafjes is gebaseerd op het dagboek van de grootvader van Eline. Hij noteerde al zijn fietstripjes en hierop is dit werk gebaseerd. De lengte van de staafjes staat voor het aantal kilometer. Er zijn meteen grote verschillen in activiteit doorheen de jaren. De kleur van het staafje staat dan weer voor het weer van die dag. Er kan ook af en toe een parel geobserveerd worden. Deze vertaalt de staat van de fiets: groen voor een nieuwe fiets, rood voor een mechanisch defect en donkerrood voor een ongeval. Deze visualisatie doet nadenken over ons eigen fietsgedrag en of je dit niet kunt verbeteren. De fiets is nog steeds een van de duurzaamste vervoersmiddelen, daarnaast zorgt het ook voor de nodige lichaamsbeweging en zeker met een plooifiets zijn er weinig beperkingen om vlot ergens te geraken. Dus fiets jij genoeg?
Redopapers
Redopapers geeft leven aan verkeerd geprint en surplus papier om unieke producten te maken. Twee Antwerpse dames vol passie voor vakmanschap, typografie en tactiel design, zoeken naar zoveel mogelijk creatieve manieren om het papier nieuw leven te geven in de vorm van handgemaakte producten.
2019
Na het succes van 2018 werd het Impact Festival meteen voortgezet in 2019. We evalueerde de eerste editie van het Impact Festival en keken naar wat er allemaal kon verbeteren. Zo konden we de ervaring van de bezoekers verbeteren en de Impact vergroten. Hier introduceerde we ook ons nieuwe concept “Impact Invites…” hiermee zetten we andere organisaties die een impact creëren in de kijker.
Wat maakt je gelukkig? Het lijkt een simpele vraag maar het antwoord is niet voor iedereen evident. Geluk is zo een complex begrip dat het al jaren bestudeerd wordt. Dit interactief werk laat mensen nadenken over geluk, het stelt mensen de vraag hoeveel je werkt en wat je maandloon is. Dan moeten ze aangeven met de kleur van een stikker of ze hier gelukkig van worden of niet. Deze stikker mogen ze dan plakken tussen de twee assen. Op deze manier werd er een mooi beeld gevormd of je deze twee componenten eigenlijk mensen gelukkig maakt.
Online en Offline contact
We zijn als mens nog nooit zo geconnecteerd als nu, via het internet en apps kunnen we elkaar constant bereiken. Maar tegelijk geraken we ook geïsoleerd van elkaar. We leven in een periode waar fysiek aanraken steeds minder evident wordt. Nochtans is aanraken en sociaal contact essentieel. Voor dit werk logden een aantal vrijwilligers een week lang hun contacten. Zowel contacten via sociale media als fysieke contacten. Je merkt hier direct dat het zeker niet voor iedereen evident is om nog fysieke contacten te hebben.
Vriendschap
Dit werk bestaat uit 150 glazen die jouw gemiddelde aantal kennissen voorstellen. De kleurstof en de hoeveelheid water toont hoeveel vertrouwen je hebt in deze vrienden en kennissen, bij elke leuke ervaring komt er water bij, maar bij ruzie of een onomkeerbare daad kan er weinig tot veel water uit het glas verdwijnen. 150 is het maximaal aantal vriendschappen dat een mens op een natuurlijke manier kan hebben. De binnenste cirkel van 5 tot 15 glazen is de belangrijkste cirkel van vriendschap en familie. Het werk toont dat het belangrijk is om ons op deze kringen te focussen. Een onderzoek van de universiteit Harvard bewijst dit ook.
Kledijkaart
De kleren die we dragen komen van heel de wereld. Maar is dat wel zo? Via dit interactieve werk deden we de test. Hieruit blijkt dat onze kledij vooral uit Azië en Europa komt. Door mensen een sticker te laten plakken op onze wereldkaart laten we ze nadenken over de kledij die mensen kopen maar vooral vanwaar deze komt.
De Rode Draad
De rode draad maakt impact door mensen te verbinden. De droom is om een netwerk van mensen en organisaties te maken die bouwen een aan betere wereld. Bezoekers konden hier hun eigen logo maken en zich aansluiten bij het netwerk van de Rode Draad.
2022
Omdat ook wij getroffen werden door corona vond de volgende fysieke editie plaats in 2022. Ook hier zorgden we voor een vernieuwing om de Impact nog groter te maken. Zo organiseerde we voor het eerst een brunch en het nieuwe concept Impact Dokter. Deze bleken direct een groot succes en zorgde voor een meerwaarde over de hele lijn van het festival.
Ticket to Utopia
De manier waarop we geld hebben ontworpen staat duurzame verandering in de weg. Met Ticket to Utopia, een Monopoly voor Nerds, ervaar je dit aan den lijve. Je moet de planeet redden en zorgen dat je eigen geluk intact blijft. Tijdens het bordspel verschuif je de manier waarop geld wordt gebruikt en je zult zien wat er gebeurt…
Afval is een ontwerpfout
Voor de bonnetjes van het Impact festival doen we aan remanufacturing: een oud product hervormen en gerbuiken in een andere functionalietiet. In dit voorbeeld maakten we met een lasercutter houten bonnetjes van een parketvloer. Dankzij dit “afval” kunnen wij deze bonnetjes nog jaren gebruiken.
Grenadier versus Grenadier
Grenadier versus grenadier is een textiele collage, gemaakt van een gerecycleerd grenadier kostuum. Een grenadier was een soldaat die handgranaten gooide, maar is ook een diepwater vis. Door het kostuum te deconstrueren en om te vormen tot een vis, wordt de granaatwerper onschadelijk gemaakt. Het werk maken voelde als ontmijnen. De boodschap is duidelijk: in plaats van oorlog te voeren en elkaar uit te roeien, zouden we beter onze energie steken in het preserveren van en zorgen voor onze natuur.
Impact festival
Het Impact festival is ontstaan met als doel om binnen een open en chille sfeer mensen bij elkaar te brengen. Het wil mensen laten kennis maken met een circulaire omgeving en de verschillende mogelijkheden hiervan. Tijdens het festival is er van alles te doen voor jong en oud. Van panelgesprekken, muziek tot zelfs een interactieve tentoonstelling en nog veel meer. Kom dus zeker eens langs op een van onze evenementen in Leuven en laat je helemaal meeslepen door de ervaring!
Het Impact festival wilt mensen samenbrengen en laten connecteren. Op deze manier wil het een community vormen van geëngageerde mensen die samen de transitie positief willen beïnvloeden. Dit doen we door de verandering te vieren. We vieren hierbij iedereen die op een manier Impact maakt of wilt maken en de veranderingen die al gebeurd zijn. We doen dit zowel op een professionele als een familiale sfeer.
Wil je op een andere manier bijdragen?
Drie redenen waarom je vrijwilliger zou worden op het Impact festival
1. Als vrijwilliger ondersteunen we jouw. Wil je graag duurzaam bezig zijn maar weet je niet hoe? Dat kan, kom als vrijwilliger helpen op het Impact festival. Wij geven je genoeg inspiratie om je op weg te zetten!
2. We bieden een platform aan waar mensen met ideeën kunnen komen en deze ook effectief uitvoeren. Dit vinden we belangrijk aangezien iedereen een kans verdiend om zijn over haar skills en ideeën voor te stellen en te ontwikkelen.
3. Het is ook oprecht plezant om in deze community te zitten. Naast je steentje bij te dragen aan het groter geheel doen we nog van alle andere activiteiten!
We zijn nog op zoek naar een aantal profielen:
1. 𝗩𝗿𝗶𝗷𝘄𝗶𝗹𝗹𝗶𝗴𝗲𝗿𝘀.
Een festival bouw en maak je niet alleen, maar met vele helpende handen. Zin om Impact festival mee (letterlijk, maar zeker ook inhoudelijk) op te bouwen? Join the team! Volg zeker de Instagram van Impact voor leuke updates van het team.
2. Open Call voor artiesten
Voor onze tentoonstelling zoeken we nog mensen of groepen die graag een Impactvol werk willen maken. Dit kan heel breed zijn maar wel in het thema van de vonk doen overslaan. We zien dit breed, van verbintenis, verandering, en impact. Deze vonk is de start van het vuur dat wordt aangewakkerd door passie.
3. Promo.
Ken je iets van communicatie, sociale media, visuals, … Dan ben jij de geschikte persoon om samen met ons een prachtige promotie campagne op te stellen. De perfecte manier om ervaring op te doen en zo kunnen we er samen een top evenement van maken.
4. Andere bijdragen
Natuurlijk zijn er nog vele andere organisatorische dingetjes die moeten gebeuren. Dus ben jij iemand met ervaring of een organisatorisch talent, twijfel niet om ons te laten weten waaraan jij denkt te kunnen bijdragen. Want zoals iedereen weet, vele handen maken klein werk!
Meehelpen? Dat kan!
Schrijf je in via deze link
Partner
Spreekt het Impact festival je enorm aan en draag je graag een steentje bij door een partnerschap (materieel, financieel of inhoudelijk)? Dan kunnen we je zeker gebruiken. We zijn constant op zoek naar vernieuwende ideën, voorstellen en mogelijkheden om het festival nog beter te maken.
We streven naar een zo groot mogelijke win-win met diverse partners. Daarom willen we met jouw rond de tafel zitten. We vinden het belangrijk om de mogelijkheden te bespreken en zo voor iedereen een partnerschap op maar te vinden. Zo maken we er samen een topfestival van!
Partnerschappen kunnen ontstaan op verschillende manieren: financieel, inhoudelijk, materieel, …. Heb je dus intresse of een idee hoe jij aan het Impact festival kan bijdragen? Twijfel dan niet en klik op deze link om te ontdekken welke partnermogelijkheden we in de aanbieding hebben!
Tickets
Je koopt een ticket om toegang te krijgen tot de verschillende sessies die we aanbieden. Wanneer je een ticket hebt kan je jezelf inschrijven voor de sessies onder welk thema wilt volgen. Op deze manier kan je zelf een aanbod samenstellen op jouw maat!
De tickets op vrijdag 15/09 zijn eerder gericht op professionals. Hierbij zal de focus van de sessies liggen op de transitie en verandering binnen bedrijven. Daarnaast is dit ook de ideale gelegenheid om te netwerken en de plaats waar mogelijke samenwerkingen kunnen ontstaan. Hier zorgen we dus ook voor een gepast aanbod!
Op zaterdag 16/09 richten we ons op mensen die zelf hun steentje (willen) bijdragen aan een regeneratieve economie. We vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen hieraan meewerken want vele kleintjes kunnen groot werk verrichten. Deze dag zal dus wat recreatiever zijn, maar voor degene die dit willen kan deze toch voor voldoende uitdaging zorgen!
Ticket verkoop start binnenkort
E-mail: info@impactleuven.be